Vrijheid: we ervaren het iedere dag, maar toch staan we er amper bij stil. Als directeur van Wageningen 45 zet Chris Janssen zich in om juist hiervoor meer aandacht te vragen. Hoe hij dat doet? Welke rol financiën daarbij spelen? En hoe hij hier als directeur en ondernemer mee omgaat? Hij vertelt er alles over in dit artikel.
Sinds 2020 is Chris Janssen betrokken bij Wageningen 45. Eerst als externe communicatieadviseur, sinds 2022 als directeur. Hij vertelt: “Als communicatieadviseur heb ik voor veel grote evenementen gewerkt, zoals Sail Amsterdam en de Nationale Museumweek. Ik wist dus al hoe het reilen en zeilen van zo’n grootschalig, maatschappelijk evenement ging.
Via een bevriende collega raakte ik in 2020 betrokken bij Wageningen 45: in het verleden deden we veel projecten samen en toentertijd was zij directeur van deze stichting. Twee jaar later was zij toe aan een nieuwe stap in haar loopbaan. Ik verwachtte dat mijn opdracht daarom ten einde zou lopen, maar niet lang daarna kreeg ik een telefoontje van het Stichtingsbestuur – of ik het directeurschap van haar wilde overnemen.”
Bij zo’n transitie komt een hoop kijken, weet Chris inmiddels. “Een van de eersten die ik sprak toen ik ‘ja’ had gezegd, was Tim Hoogveld van Infin. De financiën moesten namelijk worden overgedragen op mij, terwijl ik daar weinig relevante ervaring in had. Daarnaast nam ik het stokje over in het midden van fiscaal jaar en moest ik een begroting verantwoorden, die ik niet zelf had gemaakt.
Dat was een behoorlijke uitdaging, maar gelukkig was Tim er om me te helpen. Hij was al langere tijd betrokken bij de organisatie en wist alles van de financiën en de begroting. Ik vond dat spannend, maar hij gaf me direct veel vertrouwen. Tijdens ons eerste gesprek zei hij na een halfuur al: ‘Zie je nou, ik hoef jou niets uit te leggen. Je hebt het gewoon al in de vingers.’ Daardoor voelde ik me altijd erg gesteund”, legt Chris uit.
Het doel dat Chris nastreeft met Wageningen 45? “Ons thema is vrij zijn. We willen iedereen aansporen om na te denken over hoe ze daar zelf het verschil in kunnen maken, hoe zij kunnen bijdragen om de wereld een stukje vrijer en een stukje mooier te maken. Eén manier om dat te doen, is door de verhalen van (verzets)strijders van toen te delen met de verschilmakers van nu. Daarbij speelt geld een belangrijke rol. Natuurlijk ligt onze focus op het eren van vrijheid, maar om ons programma te kunnen uitvoeren, speelt geld wel een belangrijke rol.
Als culturele stichting moeten we daar dan ook verstandig mee omgaan, je werkt immers voor een groot deel met gemeenschapsgeld. Om onze doelen waar te kunnen maken, is het belangrijk dat we slim omgaan met ons geld. Daarvoor hebben we kennis nodig, bijvoorbeeld over welke belastingen we wel en niet moeten betalen, of welke btw we kunnen terugvorderen. Infin helpt me door mij slimmer te maken, zodat ik die kennis zelf ook heb.”
Chris vervolgt: “Dat is ook de reden dat ik de samenwerking met Infin zo fijn vind: ze helpen mij om financieel handiger te zijn en op die manier ontzien ze mij. Daarnaast denken ze ook mee over het grotere plaatje, de lange termijn. Ze zijn daarin echt proactief – ik hoef niet eerst te vragen of ze met me willen meedenken.
Zo merkte Tim bijvoorbeeld op dat ik privé mijn financiën veel slimmer kan inrichten, bijvoorbeeld door een andere vorm van ondernemerschap aan te nemen. Op korte termijn start ik daarom een privétraject, om die scenario’s wat verder uit te werken en daarin meer inzicht te krijgen. Het is een echt partnerschap, we leggen de financiële puzzel samen. Die nuchtere maar professionele aanpak vind ik erg fijn.”
Ben jij ook benieuwd hoe jouw financiën kunnen bijdragen aan het behalen van jouw doelen? Zakelijk of privé? Neem dan contact met ons op en ontdek wat een business wingman voor jou kan betekenen.
Start ook vandaag.
Ga het gesprek met ons aan.
En ontdek hoe je met ons de juiste koers bepaalt.